Atha Ruja
Vingården ATHA RUJA Poderi i Dorgali blev grundlagt i begyndelsen af 90'erne som resultat af Pietro Pittalis og Annita Salis' fælles drøm. Historien om vingården udviklede sig ikke på en lige linje som rækkerne af vinstokke; det var ikke kærlighed ved første blik, men snarere en sammenfletning af to generationers vinfremstillingstradition.
Som børn lærte både Pietro og Annita at kende og elske duftene og traditionerne fra vinavlen i det centrale-østlige Sardinien. Deres liv tog dog forskellige retninger, hvor Pietro blev iværksætter og Annita læge.
I begyndelsen af 90'erne blev minderne fra deres barndom og deres dybe passion for vinfremstilling en drivkraft, der førte dem tilbage til deres rødder. De besluttede at investere tid og ressourcer i at oprette vingården Atha Ruja.
Hvordan laver man en god flaske vin hos Atha Ruja?
Dette kommer måske ikke som nogen overraskelse: det er resultatet af mange års erfaring, dedikation og passion.
Mange mener, at en god vin bliver skabt i vinmarken: det er sandt. Men det er også vigtigt, at en god høst bliver håndteret med omhu, når den kommer til kælderen.
Efter omhyggeligt at have sorteret drueklaserne, samler vi dem i små kurve i dagens kølige timer og dedikerer aftenens timer til vinfremstilling. Druerne gærer i små ståltanke for at diversificere de forskellige partier, så temperaturerne ikke overstiger 30°. Denne fase er kendetegnet ved hyppige omrøringer og regelmæssig afdræning af vin fra drueskallerne, for at regulere gæringen af skallerne.
Efter 3 til 4 ugers gæring presses skallerne, og vinen gennemgår første fase af hvile og dekantation.
Den unge vin tages derefter til fadkælderen, hvor den vil blive lagret i franske egetræsfade. Tøndernes forskellige ristethed af træet vil med tiden give aromaer, dufte og tanniner i overensstemmelse med de forskellige blandingers variationer.
Hos Atha Ruja foregår den malolaktiske gæring i fadene. Alle faser, fra høsten af drueklaserne til gærings- og modningsprocesserne, overvåges konstant af vores ønolog (winemaker), der med støtte fra sit eget analyselaboratorium fører tilsyn med hele vinfremstillingsprocessen.
Uforurenet område og økologisk landbrug
Atha Rujas vinmarker ligger få kilometer fra Dorgali, inden for Nationalparken ved Orosei-bugten og Gennargentu, i hjertet af Oddoene-dalen. Det er et område, der er dedikeret til vinavl og kendt som et af de bedste områder for den sardinske nationaldrue Cannonau (Grenache).
Vi er herre over et stadig uforurenet område, og vi ønsker at bevare det ved fuldt ud at overholde reglerne for økologisk landbrug.
Den selektive udtynding hjælper os med at balancere planten ved at fremme den passende modning af druerne og begrænse udbyttet, hvilket gennem årene bevarer vores vines overlegne og ensartede kvalitet.
Udvælgelse af druer
På ATHA RUJA håndhøster vi. Det er den mest skånsomme metode for vinstokkene, og på denne måde har vi større kontrol over de klaser, der skal udvælges, og dem, der skal kasseres, som blot klippes og efterlades på jorden for at blive naturlig gødning.
Sådan giver vores vinmarker liv til ATHA RUJA-vinene og deres ekstraordinære harmoni og kompleksitet af aromaer og smagsnuancer.